dimarts, 12 de maig del 2015

Comunicat sobre el pacte per l'educació



Davant la presentació pública del Pacte per l'Educació a les Illes Balears, la Plataforma Crida vol exposar els motius pels quals no assumeix el document elaborat per la plataforma Illes per un Pacte, motius que, ja al seu moment, van propiciar que se'n desvinculés del grup d'entitats que hi han treballat a partir de la proposta inicial presentada pel Cercle d'Educació i per Menorca Edu21.

En consonància amb els principis que donen sentit a la Plataforma Crida com a organització de la comunitat educativa, i pels quals anem lluitant des de fa més de tres anys: una educació pública i gratuïta, de qualitat, laica i en català, no podem sumar-nos a un pacte, social i polític, per l'educació que:

 
1. No es manifesta en contra de la LOMCE, rebutjant la seva implantació a la nostra comunitat i, per tant, reconeixent-la com a marc de referència dels signants del pacte.

2. Obvia tractar aspectes fonamentals del sistema educatiu vigent com són les proves selectives en l'avaluació de l'alumnat, la imposició de la religió catòlica com a matèria curricular, la desvaloració de les matèries artístiques i humanístiques, la minva en la capacitat decisòria dels claustres i dels consells escolars,..., deixant la porta oberta a qualsevol opció que políticament es pugui prendre en aquests temes.

3. Implícitament, al llarg de tot el document, sota la denominació de centres sostinguts amb fons públics, assumeix l'educació impartida en els centres privats concertats com a educació pública, sense distinció amb els centres públics, reconeixent així la gestió privada de l'ensenyament públic.

4. Reforça la capacitat decisòria de l'equip directiu en la gestió dels centres pel que fa a aspectes de contractació de professorat, metodologia, distribució de recursos, llengua d'ensenyament, ... en detriment d'una gestió pública i democràtica, considerant l'autonomia de centre com a la possibilitat de gestionar l'ensenyament de cada centre a partir de criteris particulars i específics propis de l'empresa privada.

5. No reconeix la capacitat del professorat i dels equips docents en la presa de decisions que afectin l'autonomia pedagògica i de gestió que, com a professionals de l'ensenyament, els correspon. Ben al contrari, categoritza els docents en un mateix centre i limita l'accés als estudis de la carrera docent.
 

Per tot plegat, considerem que el document no només no constitueix una alternativa al sistema educatiu vigent, com es pretén, sinó que reformula els principis fonamentals sobre els quals s'assenta el sistema actual representat per la LOMCE: privatització, retrocés democràtic i segregació, lluny del plantejament d'una escola realment pública, de qualitat, laica i en català.

A Palma, 11 de maig de 2015
Comissió de coordinació de la Plataforma Crida

4 comentaris:

  1. Algú ho havia de dir!!!!. Gracies companyes per seguir fidels i posar en dubte un pacte que no diu res de com fer persones més racionals, lliures, socials i felices de com educar el cos i la ment per estar be amb un mateix. Un pacte que deixa tot això i es concentra en la formació i triatge del professorat amb uns criteris més que discutibles i deixa els alumnes i mares com simples objectes passius de les decisions de aquests gran savis.
    En aquestes illes varem cridar com mai ho havien fet per un nou mode,l no per una disfressa.
    CRIDA D9

    ResponElimina
  2. Es podria argumentar més extensament, però ja està bé. No és creïble que la patronal de les empreses dedicades a explotar econòmicament el sector educatiu assumeixin l'esperit "democratitzador" que s'exposa en el pacte.
    Per altra banda, el document pot ésser una exposició d'un pla de gestió de centres docents, però de cap manera tracta el tema de l'educació o del model educatiu.
    Cal posar atenció en la escenificació: la presentació es va fer a un centre cultural d'una entitat financera. Tot seria més creïble si ho haguessin fet a un dels centres docents públics on es fan classes en contenidors industrials enmig del carrer o on cau el sòtil.
    I molt lamentable el fet que l'assamblea de docents doni el seu suport en aquest document, molt lamentable.

    ResponElimina
  3. Gràcies Plataforma Crida per ser la veu de molts de ciutadans. Heu aconseguit que torni tenir esperança.

    ResponElimina
  4. Resulta incomprensible que molts dels que han lluitat fins ara per una educació pública de veritat recolzin un pacte amb l'escola privada, amb l'escola catòlica, amb els hotelers,... De veres poden pensar que aquesta gent està pactant una educació pública, gratuïta, laica,...?.
    Crec que n'hi ha massa que no se l'han llegit.

    ResponElimina